skip to Main Content
Ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων, που στις μέρες μας βρίσκονται στο επίκεντρο των θεμάτων που μας απασχολούν, δίνουν το έναυσμα να προχωρήσουμε και στην ενεργειακή αναβάθμιση διαμερισμάτων. Η ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση ενός διαμερίσματος, μιας πολυκατοικίας ή μιας μονοκατοικίας, θεωρείται αναγκαία, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ενοίκους αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων με ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Τί εννοούμε όμως με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση;

Τί εννοούμε όμως με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση;

Πρόκειται για όλες τις ενέργειες που λαμβάνουμε, ώστε να θωρακίσουμε ένα κτίριο από τις απώλειες που έχει και να γίνει όσο το δυνατότερο λιγότερο ενεργοβόρο. Με αυτή τη πρακτική εξοικονομούνται χρήματα και ενέργεια, ενώ παράλληλα, αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Οι νέες τεχνολογίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα νέα συστήματα είναι μερικά από τα εργαλεία που διαθέτουμε για να επανακαθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια.

Κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση σπιτιού

Κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση σπιτιού

Πρόκειται για μία σειρά από τις βασικές εργασίες, που συντελούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα ενός κτιρίου και οδηγούν σε πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας του.

1. Εξωτερική Θερμομόνωση

Αποτελεί τη βασικότερη εργασία ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σε ένα κτίριο, καταναλώνεται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του για θέρμανση και ψύξη. Η διαδικασία γίνεται με θερμοπροσόψεις, οι οποίες τοποθετούνται εξωτερικά στις τοιχοποιίες κατασκευών και προσφέρουν μόνωση, στεγανοποίηση, καθώς και εξάλειψη εμφάνισης υγρασίας και μούχλας. Η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και πάνω από 50%.

2. Κουφώματα

Η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι μία εξίσου σημαντική ενέργεια προς την ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση των διαμερισμάτων. Τα παλιά αλουμινένια ή ξύλινα κουφώματα με μονό απλό υαλοπίνακα αντικαθίστανται με σύγχρονα, πιστοποιημένα και ενεργειακά κουφώματα. Για να αυξήσουμε την απόδοση των νέων κουφωμάτων, τα συνδυάζουμε με διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο.

3. Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης

Η αναβάθμιση των συμβατικών θερμικών συστημάτων, όπως είναι ο λέβητας, ο καυστήρας, οι σωληνώσεις, ο κυκλοφορητής και τα θερμαντικά σώματα, αποτελεί μία επιπλέον απαραίτητη εργασία ενεργειακής αναβάθμισης. Η αντικατάσταση του παλιού συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο ή αντλίες θερμότητας είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Η αυτονομία θέρμανσης αποτελεί φυσικά ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

4. Ηλιακή Θέρμανση

Τα ηλιοθερμικά συστήματα, όπως είναι και ο ηλιακός θερμοσίφωνας, λειτουργούν με νέες τεχνολογίες για την παραγωγή ζεστού νερού, αλλά και θέρμανσης χώρου. Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όταν συνδεθεί με το σύστημα θέρμανσης θα αποφέρει αύξηση της ενεργειακής κλάσης και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κτιρίου, υπάρχουν φυσικά κι άλλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, όπως η γεωθερμία, η θερμομόνωση της πιλοτής, η μόνωση ταράτσας, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού, η υγρομόνωση ταράτσας κ.α..

Ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση και περιβάλλον

Ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση και περιβάλλον

Η ενεργειακή αναβάθμιση σίγουρα έχει πολλά οφέλη σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μία εξαιρετικά ευεργετική ενέργεια για το περιβάλλον και την προστασία αυτού. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνουμε, ειδικά στην εποχή μας που υπάρχει έλλειψη ενεργειακών πόρων, κλιματική αλλαγή και γενικά οικονομική κρίση, η ανάγκη για αύξησης της ενεργειακής απόδοσης είναι ακόμα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή για όλο τον πλανήτη.

Στη Μ. Κιολέογλου και Συνεργάτες – Gimak αναλαμβάνουμε πακέτα λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σπιτιού άμεσα και με αποτελεσματικότητα σε όλη την Αττική.

Επικοινωνήστε μαζί μας 210 9342548

Θα διαμορφώσουμε το δικό σας πλάνο ενεργειακής αναβάθμισης.

💡 Tip: Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας, καλέστε μας τώρα και επωφεληθείτε από δωρεάν επίσκεψη στο χώρο σας, συμβουλές από μηχανικό και προσφορά στα μέτρα σας!