skip to Main Content
Ανακαίνιση σπιτιού: Χρήσιμες συμβουλές δια… αρχιτεκτονικής χειρός

Ανακαίνιση σπιτιού: Χρήσιμες συμβουλές δια… αρχιτεκτονικής χειρός

Ένα πολύ… κατατοπιστικό κείμενο της Άντας Μελά με πολύ χρήσιμες συμβουλές για την ανακαίνιση του σπιτιού μας!

Σε μία εποχή που η αγορά ενός νέου σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, η ανακαίνιση δείχνει να αποτελεί την ιδανική λύση για να δώσουμε στο σπίτι μας νέα πνοή και να το κάνουμε με πολύ λιγότερο κόστος να μοιάζει καινούργιο.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από την Ανδριάνα-Αθανασία Μελά, μία νέα αρχιτέκτονα που ειδικεύεται στις ανακαινίσεις κατοικιών, να μας δώσει τα φώτα της και να μας εξηγήσει με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να ανανεώσουμε το σπίτι μας, σε ποια άτομα θα πρέπει να απευθυνθούμε, τι εναλλακτικές έχουμε και πόσο περίπου θα μας κοστίσει η μελέτη και επίβλεψη μιας ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης ανακαίνισης.

Είναι πολλές οι φορές που ρίχνετε μια ματιά στο χώρο που ζείτε και θέλετε να δώσετε μια πινελιά ανανέωσης για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους. Είναι όμως πολύ πιθανό οι επιθυμίες σας να κλειδώνονται στην πίσω μεριά του μυαλού, μη γνωρίζοντας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε και σκεπτόμενοι την όλη φασαρία και το τρέξιμο που χρειάζεται, για να εφαρμόσετε στο δικό σας σπίτι αυτό που τόσο εύκολα κοιτάζετε στα σχετικά περιοδικά που ξεφυλλίζετε. Πρώτα από όλα η έμπειρη γνώμη ενός ειδικού είναι η σωστή αρχή για την ανακαίνιση ενός χώρου.

Εκτός από πολύτιμες ιδέες ένας αρχιτέκτονας ή διακοσμητής μπορεί να σας βοηθήσει στις αγορές σας για το νέο σας σπίτι και να σας προτείνει σωστές, ποιοτικές και οικονομικές επιλογές.

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού μπορεί να εμπεριέχει την αλλαγή χώρων μέσα στο ίδιο σπίτι με γκρέμισμα κάποιων τοίχων, την προέκταση σε μήκος, πλάτος, ύψος, αν αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τους νόμους της πολεοδομίας, αλλά μπορεί ακόμα να είναι η ανανέωση του ίδιου χώρου με μικρές πρακτικές αλλαγές.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν πρόκειται για χτίσιμο και γκρέμισμα οποιουδήποτε στοιχείου μέσα στο σπίτι, η συνεργασία με ένα αρχιτέκτονα μηχανικό είναι υποχρεωτική.

Πρώτα από όλα για να ξεχωρίσουμε τα φέροντα στοιχεία, που δεν μπορούμε να πειράξουμε, από τους απλούς τοίχους που μπορούμε.

Δεύτερον, όλα πρέπει να γίνονται βάση ενός σχεδίου, στο οποίο θα έχουν συμφωνήσει από πριν ο πελάτης και ο αρχιτέκτονας, έτσι ώστε και εσείς να έχετε κατανοήσει πλήρως το αποτέλεσμα, αλλά και να αποφευχθούν περιττές δουλειές, που κοστίζουν, όπως ράβε ξήλωνε, γιατί κάτι δεν το είχατε προβλέψει.

Τρίτον, είναι καλύτερο για εσάς να ξέρετε από την αρχή τι εργασίες θα γίνουν, πόσο θα κοστίσουν και πόσο θα διαρκέσουν, για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αλλαγή πατώματος, η αλλαγή στέγης, οι μονωτικές εργασίες, νέα ανοίγματα, πόρτες και παράθυρα, αλλαγές στις χρήσεις των χώρων, π.χ. το δωμάτιο γίνεται κουζίνα, όλα αυτά χρειάζονται τη συνεργασία με τον ειδικό.

Το νέο σας σπίτι χρειάζεται νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης, σοβάτισμα και βάψιμο με τα χρώματα της αρεσκείας σας. Είναι πολύ πιθανό να έχετε καταλήξει σε νέες κατασκευές από γυψοσανίδα, ταπετσαρίες, κρυφό φωτισμό, πράγμα που ανήκει στη ελεύθερη επιλογή του καθενός.

Μάθε περισσότερα

Πηγή: in2life.gr