skip to Main Content

7 βήματα για γρήγορη και οικονομική ανακαίνιση

Από ανάγκη πρακτική ή επειδή απλώς βαρέθηκες τη διακόσμηση του σπιτιού σου, θέλεις να το ανακαινίσεις. Για να μη σπαταλήσεις περισσότερο χρόνο και χρήμα απ’ όσο χρειάζεται ακολούθησε τα παρακάτω 7 βήματα.

Έχεις μετακομίσει πρόσφατα σε μικρότερο σπίτι που όμως… δεν σε βολεύει; Έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες στην οικογένεια που απαιτούν επιπλέον χώρο; Έχεις ανάγκη από ανανέωση στο χώρο σου;
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που θέλεις να ανακαινίσεις το σπίτι σου, μπορείς να το κάνεις γρήγορα και οικονομικά αρκεί να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και να οργανώσεις σωστά την όλη διαδικασία.

1: Καταγραφή των αναγκών

Μελέτησε το χώρο σου και δες τι είναι αυτό που χρειάζεται για να γίνει πιο λειτουργικό. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει ανάγκη για έξτρα αποθηκευτικό χώρο ή για ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο που θα φιλοξενήσει το νέο μέλος της οικογένειας. Ύστερα αναλογίσου το ύφος και την ατμόσφαιρα που θα ήθελες να έχει ώστε να είναι πιο ευχάριστο για σένα και τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. Κατάγραψε όλες σου τις σκέψεις έτσι ώστε να έχεις πάντα στο μυαλό σου τους στόχους που επιδιώκεις να επιτευχθούν από την ανακαίνιση.

2: Ιδέες από περιοδικά

«Ξέθαψε» ότι περιοδικά διακόσμησης έχεις ή ζήτησε από τους φίλους σου να συνεισφέρουν. Ξεφυλλίζοντάς τα, θα έχεις τη δυνατότητα να δεις διαφορετικά στυλ και να πάρεις ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν στο δικό σου χώρο. Μετά κόψε και συγκέντρωσε όλες τις φωτογραφίες που σου κέντρισαν το ενδιαφέρον ή που παρέχουν όμορφες και οικονομικές προτάσεις ανανέωσης σπιτιού.
3: Μελέτη ανακαίνισης και κόστος διεκπεραίωσης

Αν σκοπεύεις να ανακαινίσεις ριζικά το σπίτι σου, ίσως χρειαστεί να αναζητήσεις κάποιον επαγγελματία διακόσμησης ή αρχιτέκτονα. Κλείσε ραντεβού μαζί του στο χώρο που θέλεις να ανακαινίσεις και ζήτησέ του να σου κάνει προσφορά για την ανάληψη του έργου. Μπορείς με αυτόν τον τρόπο να επιτύχεις το χαμηλότερο δυνατό κόστος και συνάμα να είσαι σίγουρη ότι το σπίτι θα ανακαινιστεί επαγγελματικά και σύμφωνα με τα γούστα σου.

4:Κάνε τους υπολογισμούς μόνη σου

Αν θέλεις να κάνεις την ανακαίνιση χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού -είναι άλλωστε δύσκολες εποχές για έξοδα- μέτρησε μόνη σου τα δωμάτια και φτιάξε ένα σκίτσο, αποτυπώνοντας με προσοχή τα περιγράμματά τους. Αν σκοπεύεις να κάνεις ανακατάταξη του σπιτιού, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στους υγρούς χώρους (μπάνιο – κουζίνα) καθώς λόγω των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που διαθέτουν δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία της μελέτης θα πρέπει να μεριμνήσεις ώστε όλοι οι παλιοί και οι νέοι χώροι να φωτίζονται και να αερίζονται επαρκώς. Ολοκληρώνοντας τη μελέτη σου, γράψε σε ένα χαρτί τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν (αποξηλώσεις, ηλεκτρολογικά, ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικές εργασίες κλπ) και τα κατά προσέγγιση κόστη τους. Μην ξεχάσεις να υπολογίσεις και το κόστος των κάδων για τη μεταφορά των μπαζών ή ακόμη και τα «μερεμέτια» που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.

5: Ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής

Είτε έχεις πάρει μια αναλυτική οικονομική προσφορά από κάποιον ειδικό, είτε έχεις φτιάξει μόνη σου τη λίστα των εξόδων που θα απαιτηθούν για την ανακαίνιση, θα πρέπει να συνεχίσεις την έρευνα αγοράς για τις επιμέρους εργασίες. Αν για παράδειγμα θέλεις να αλλάξεις την κουζίνα σου, αναζήτησε από τους επαγγελματίες επιπλοποιούς τη καλύτερη προσφορά που μπορούν να σου εξασφαλίσουν. Αν δεν σε ικανοποιούν, ψάξε από τον κύκλο των φίλων σου για κάποιον τεχνίτη που μπορεί να σου προσφέρει χαμηλότερη τιμή. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να διαπραγματευτείς το κόστος των υλικών που χρειάζεσαι να προμηθευτείς, χωρίς να ρίξεις την ποιότητα που επιζητείς.

6: Επιλογή έξυπνων και οικονομικών υλικών

Έχοντας ανά χείρας τη λίστα των υλικών που θα χρειαστούν για την ανακαίνιση, επισκέψου τα καταστήματα ώστε να βρεις τα υλικά εκείνα που ανταποκρίνονται και στις επιθυμίες σου και στον προϋπολογισμό σου. Απόφυγε τα καταστήματα που βρίσκονται σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους καθώς τα ίδια προϊόντα μπορεί να πωλούνται και αλλού σε χαμηλότερες τιμές. Εναλλακτικά, αναζήτησε τα υλικά που χρειάζεσαι σε καταστήματα που διαθέτουν stock προϊόντα ώστε να επιτύχεις πολύ χαμηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε να σου δώσουν κάποιο δείγμα από το υλικά που μοιάζουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σου έτσι ώστε, εφαρμόζοντάς τα στο χώρο του σπιτιού, να είσαι σίγουρη ότι ταιριάζουν στις ανάγκες σου.

7: Έκδοση άδειας εργασιών

Εφόσον έχεις ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω βήματα για την ανακαίνιση του σπιτιού σου, χρειάζεται να απευθυνθείς στην πολεοδομία της περιοχής σου ώστε να εκδόσεις μία άδεια εργασιών. Αν πρόκειται για μικρές κατασκευές θα πρέπει να προβείς στην έκδοση μικρής κλίμακας άδειας εργασιών. Αν οι εργασίες ανακαίνισης είναι μεγαλύτερης έκτασης, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό για να αναλάβει την έκδοσή της. Οι τιμές της εκάστοτε άδειας καθορίζονται από το Τ.Ε.Ε αλλά και πάλι, είναι στην ευχέρεια του κάθε μηχανικού να σου κάνει μια μικρή έκπτωση.

Τώρα είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την ανακαίνιση που χρειάζεται το σπίτι σου!

Μάθε περισσότερα

(πηγή: http://www.briefingnews.gr)